FAQ - Vanliga frågor och svar - Svenska Fjällklubben

english

  • Svenska Fjällklubben
  • Svenska Fjällklubben
  • Svenska Fjällklubben
  • Svenska Fjällklubben
  • Svenska Fjällklubben
  • Svenska Fjällklubben

Vad kostar utbildningen?

Vår Fjälledarutbildning vänder sig till dig som är medlem i Svenska Fjällklubben, där varje delkurs kostar 7000 kronor. För Sommar grundkurs är kostnaden 7500kr. Då ingår den tidigare anmälningsavgiften för att deltaga i fjälledarutbildningen.

Kan man gå fortsättningskurs utan att ha gått grundkurs?

Nej, vi har tagit bort den möjligheten för att få högre kvalitet på våra kurser. Även den mycket erfarna får ut mycket av våra kurser oavsett nivå.

Måste man gå flera kurser för att få en fjälledarexamen?

Ja, eftersom vi inte längre validerar och dessutom har ändrat förkunskapskraven på kurserna så behöver du gå våra fyra kurser för att kunna bli helårsexaminerad. Dessutom behöver du på egen hand gå en sjukvårdsutbildning om minst 30 timmar. Utbildningen ska vara maximalt tre år gammal vid tidpunkten för din examen. Minimikrav på kursinnehåll kan du se docxHÄR.  

Siktar du på en helårsexamination ska du även gå "SveLav Pro1", en grundkurs i lavinsäkerhet för för yrkesmässigt arbete i lavinterräng, Väljer du att bara ta "sommarexamen" är det grundkurs sommar och fortsättningskurs sommar som gäller, samt att du genomfört en sjukvårdsutbildning enligt ovan.

Får man någon packlista?

Nej, eftersom vi utbildar ledare utgår vi ifrån att du har tillräckligt mycket egen erfarenhet för att kunna bedöma vad som behöver vara med på en vanlig fjälltur. Vi håller dock på att ta fram en säkerhetsutrustningslista som du som deltagare på våra kurser kommer att få ta del av när den är klar.

Får jag ta med mig min hund på kursen? Den är alltid med mig ute och van vid fjället.

Nej, det är inte tillåtet att ta med sig hunden (eller annat husdjur) på våra kurser. Anledningarna till det är att det dels kan finnas allergiker bland deltagarna eller våra kursledare, dels kan det vara någon som är hundrädd. Dessutom vill vi att du som deltagare har fullt fokus på kursen och dess olika moment.

Hur får man tag i en loggbok?

Du får loggboken när du går grundkurs sommar. Vi säljer inte eller delar ut loggböcker för annat ändamål än vår egen fjälledarutbildning.

Hur jobbar ni med säkerhetsfrågor på Fjälledarutbildningen?

Svenska Fjällklubben har en säkerhetsplan och vi genomför en riskbedömning inför varje kurs.
Potentiellt riskfyllda utbildningsmoment analyseras noga och åtgärdas för att minimera och om möjligt undanröja onödiga risker.
Våra kursledare och våra deltagare har aktuell HLR- och första hjälpen-utbildning och vi har med oss sjukvårdsmaterial anpassat till verksamheten.
Vi samlar in anhöriguppgifter på våra deltagare. Vi planerar för att slippa det otänkbara och står redo om något händer! 

Bli medlem

Bli medlem

Alla är välkomna att bli medlem i Svenska Fjällklubben. Våra medlemmar delar ett intresse för fjällen och friluftsliv.
Bli medlem du också! Om du tecknar medlemskap nu så gäller det hela 2024. 

Kurser & utbildning

Kurser & utbildning

Svenska Fjällklubben genomför kurser och utbildningar på flera olika nivåer inom fjällkunskapsområdet. Vi utbildar och examinerar fjälledare i fjälledarnormen. 

Våra aktiviteter

Våra aktiviteter

Bästa sättet att träffa andra som också brinner för friluftsliv och fjäll. Vandring, skidåkning och aktiviteter både i fjällvärlden och sektionernas närområden. Här hittar du vår aktivitetskalender!

Svenska Fjällklubben tipsar

Klubbstämma den 4/5 2024

Klubbstämma den 4/5 2024

Tiden närmar sig för vår klubbstämma den 4/5 2024, klockan 13.00 till 15.30.

Läs mer

Sökes – ansvariga för festival samt sponsring

Sökes – ansvariga för festival samt sponsring

Vi söker två personer som vill hjälpa SFK framåt. 

Läs mer

Fjället 1/2024

Fjället 1/2024

Årets första nummer av Fjället är nu på väg. Här hittar du innehållsförteckningen.

Läs mer

Fjället sedan 1956

Fjället sedan 1956

Missa inte att läsa om vår medlemstidning Fjällets utveckling sedan starten 1956.

Läs mer

 

Partners

Hilleberg
Lundhags
Fjällfararnas Gröna band
Fjällfararnas Vita band

english