FAQ - Vanliga frågor och svar - Svenska Fjällklubben

english

  • Svenska Fjällklubben
  • Svenska Fjällklubben
  • Svenska Fjällklubben
  • Svenska Fjällklubben
  • Svenska Fjällklubben
  • Svenska Fjällklubben

Vad kostar utbildningen?

Vår Fjälledarutbildning vänder sig till dig som är medlem i Svenska Fjällklubben, där varje delkurs kostar 5000 kronor. 
För att kunna bli antagen till vår fjälledarutbildning behöver du betala en anmälningsavgift om 500 kronor som sätts in på Bankgiro: 5330-0075, Svenska Fjällklubben. Blir du inte antagen till Fjälledarutbildningen återbetalas anmälningsavgiften.

Kan man gå fortsättningskurs utan att ha gått grundkurs?

Nej, vi har tagit bort den möjligheten för att få högre kvalitet på våra kurser. Även den mycket erfarna får ut mycket av våra kurser oavsett nivå.

Måste man gå flera kurser för att få en fjälledarexamen?

Ja, eftersom vi inte längre validerar och dessutom har ändrat förkunskapskraven på kurserna så behöver du gå fyra våra kurser för att kunna bli helårsexaminerad. Dessutom behöver du på egen hand gå en sjukvårdsutbildning om minst 30 timmar. Utbildningen ska vara maximalt tre år gammal vid tidpunkten för din examen. Minimikrav på kursinnehåll kan du se docxHÄR.  

Siktar du på en helårsexamination ska du även gå "SveLav Pro1", en grundkurs i lavinsäkerhet för för yrkesmässigt arbete i lavinterräng, Väljer du att bara ta "sommarexamen" är det grundkurs sommar och fortsättningskurs sommar som gäller, samt att du genomfört en sjukvårdsutbildning enligt ovan.

Varför har ni en särskild examenskurs när det räcker med full loggbok hos en del andra för att få en fjälledarexamen?

Fjällsäkerhetsrådets norm för utbildning och examination till fjälledare är en grundläggande norm som beskriver minimikraven för att bli fjälledare. Vi ställer högre krav på våra fjälledare samtidigt som vi vill kontrollera att kunskap och erfarenhet är befäst hos våra fjälledare, det senare gör vi via examinationen.

Får man någon packlista?

Nej, eftersom vi utbildar ledare utgår vi ifrån att du har tillräckligt mycket egen erfarenhet för att kunna bedöma vad som behöver vara med på en vanlig fjälltur. Vi håller dock på att ta fram en säkerhetsutrustningslista som du som deltagare på våra kurser kommer att få ta del av när den är klar.

Får jag ta med mig min hund på kursen? Den är alltid med mig ute och van vid fjället.

Nej, det är inte tillåtet att ta med sig hunden (eller annat husdjur) på våra kurser. Anledningarna till det är att det dels kan finnas allergiker bland deltagarna eller våra kursledare, dels kan det vara någon som är hundrädd. Dessutom vill vi att du som deltagare har fullt fokus på kursen och dess olika moment.

Hur får man tag i en loggbok?

Du får loggboken när du går grundkurs sommar. Vi säljer inte eller delar ut loggböcker för annat ändamål än vår egen fjälledarutbildning.

Hur jobbar ni med säkerhetsfrågor på Fjälledarutbildningen?

Svenska Fjällklubben har en säkerhetsplan och vi genomför en riskbedömning inför varje kurs.
Potentiellt riskfyllda utbildningsmoment analyseras noga och åtgärdas för att minimera och om möjligt undanröja onödiga risker.
Våra kursledare och våra deltagare har aktuell HLR- och första hjälpen-utbildning och vi har med oss sjukvårdsmaterial anpassat till verksamheten.
Vi samlar in anhöriguppgifter på våra deltagare. Vi planerar för att slippa det otänkbara och står redo om något händer! 

Bli medlem

Bli medlem

Alla är välkomna att bli medlem i Svenska Fjällklubben. Våra medlemmar delar ett intresse för fjällen och friluftsliv.
Bli medlem du också!

Fördjupa dina kunskaper

Fördjupa dina kunskaper

Svenska Fjällklubben bedriver kurser och utbildningar på flera olika nivåer inom fjällkunskapsområdet. Vi utbildar och examinerar fjälledare i fjälledarnormen.

Upplev & umgås

Upplev & umgås

Bästa sättet att träffa andra som också brinner för friluftsliv och fjäll. Vandring, skidåkning och aktiviteter både i fjällvärlden och sektionernas närområden.

Svenska Fjällklubben tipsar

Förändrade regler för Fjälledarutbildningen

Förändrade regler för Fjälledarutbildningen

Styrelsen för Svenska Fjällklubben beslutade på Styrelsemöte 2021-08-22 om nya och anpassade regler mot den utveckling som skett avseende Fjälledarutbildningen inom Svenska Fjällklubben. Reglerna gäller fr.o.m. 2021-10-01.

Läs mer

Fjället 3/2021

Fjället 3/2021

Årets tredje nummer av Fjället har nu kommit ut. Här hittar du innehållsförteckningen.

Läs mer

Försening av årsboken Till Fjälls

Försening av årsboken Till Fjälls

Årsboken Till Fjälls som skulle ha utkommit tidigare i år är som många av er noterat försenad.

Läs mer

Rapport från fjället – Fortsättningskurs vinter

Rapport från fjället – Fortsättningskurs vinter

Jag utbildar mig till fjälledare dels därför att jag vill lära mig hur jag på ett säkert sätt far mig fram på fjället under alla årstider och hanterar svåra situationer.

Läs mer

Följ Svenska Fjällklubben

Följ Svenska Fjällklubben på Facebook Följ Svenska Fjällklubben på Instagram

Partners

Hilleberg
Lundhags
Fjällfararnas Gröna band
Fjällfararnas Vita band

english