Svenska Fjällklubbens klubbstuga - Svenska Fjällklubben

english

  • Svenska Fjällklubben
  • Svenska Fjällklubben
  • Svenska Fjällklubben
  • Svenska Fjällklubben
  • Svenska Fjällklubben
  • Svenska Fjällklubben
Fjällklubbens stuga ligger mycket vackert alldeles söder om Riksgränsen vid Katterjaure. Stugan har fjorton sängplatser och är öppen för medlemmar med medföljande gäster.

Du som är medlem kan boka dig för övernattningar i stugan hos någon av de tre stugfogdar som är funktionärer inom Kirunasektionen. Alla övernattningar i stugan ska bokas i förväg. Hundar får vistas i sovrummet med 8 bäddar

Katterjaurestugan 2

Kirunasektionen underhåller stugan, där arbetet planeras av de tre stugfogdarna. Stugan är normalt låst när ingen nyttjar den. Stugan värms upp med fast monterade fotogenkaminer typ Varmvind, där brännkammaren också används som kok- och värmeplatta. Ytterligare en fotogenvärmare finns som kan användas vid behov, vanligen uppvärmning av en kall stuga. Fotogen förvaras i vedboden. Gasolspisar används för matlagning där gasolflaskan med huvudkran är placerad utomhus. Köket är normalutrustat med porslin, kastruller, husgeråd och kaffepannor. Själv kan du tänka på att ta med dig fick- eller pannlampa och värmeljus.

Vatten hämtas från jokken. Under vintern görs detta enklare genom att fira ned en hink med rep från bron. Under sommaren går man ned längs stigen ca 50 meter nedströms bron för att hämta vatten. Utomhus finns ett uthus med vedbod och bastu (vedeldad) samt ett torrdass. Stugan sköts helt av de gäster som utnyttjar stugan. Det finns ingen "permanent" stugfogde i stugan, men de gör ett flertal besök under säsongen.

Hur bokar man stugan?

Information finns under medlemssidorna.

Vägen till stugan

Vanligast är att man kommer till Katterjåkk med tåg, buss eller bil. Katterjåkk är sista hållplatsen innan Riksgränsen. Då man kommer till Katterjåkk har man ca 4 km kvar till stugan men det är också ca 200 m uppåt. Under vintersäsongen följer man vinterleden söderut mot Unna Allakas upp till norra sjöänden av Katterjaure. Vid barmarksförhållanden så går man transportvägen från Katterjåkk mot Nordalsliften. Strax före liftstationen korsar man en liten bäck och fortsätter den gamla materialvägen upp mot Katterjaure på västra sidan av Katterjokka. Uppe vid sjöänden finns en bro för att korsa över Katterjokka och man står då framför stugan.

Svenska Fjällklubben äger Katterjaurestugan som ligger vid sjön Katterjaure position 7591070/1595172 ca 4 km söderut från hållplatsen Katterjåkk.

Använd kartan nedan för att zooma in och navigera dig.

Kommunikationer

Nattågstrafiken till övre Norrland körs av Vy-tåg.
Se Vy:s hemsida för mer info. Det går även att köpa biljetter via SJ.

Vad kostar det och hur betalar man?

Dygnsavgift för medlem: 300 kr
Dygnsavgift för icke medlem: 450 kr

Tältare och bivackboende i stugans närhet betalar samma dygnsavgift som ovan.

Betalning görs till Bankgiro 480-1130 Svenska Fjällklubben Katterjaurestugan.

Vinterstängt

Till följd av att kostnaderna för att värma upp stugan för enstaka övernattningar under den kallaste perioden, så har beslut fattats om att stänga stugan för uthyrning under perioden 15 oktober – 15 februari 2024.

Övrigt

Affär: Närmaste butik är ICA Riksgränsen

Kommunikation: Oftast fungerar GSM-telefon från stugan. Dock så kan signalen vara svag så att man får gå ut utomhus för bättre täckning. Störningar kan förekomma vid tätt snöfall och isbildning på basstationens antenn.

Handledning: En handledning som är sammanställd och har en del praktiska råd finns i stugan.

Sjukvårdväska: En sjukvårdsväska med ett mindre sortiment finns i stugan.

Ljus: Stearinljus och värmeljus för att öka trivseln samt ficklampa tas med av gästerna själva. Tändstickor kan också vara bra att ha med.

Historik

Svenska Fjällklubbens stuga i Katterjaure användes ursprungligen som en rallarstuga vid byggandet av järnvägen. Den då förfallna stugan kom i Fjällklubbens ägo 1931.

Här kan du läsa mer om stugans historia:

 

Bli medlem

Bli medlem

Alla är välkomna att bli medlem i Svenska Fjällklubben. Våra medlemmar delar ett intresse för fjällen och friluftsliv.
Bli medlem du också! Om du tecknar medlemskap nu så gäller det hela 2024. 

Kurser & utbildning

Kurser & utbildning

Svenska Fjällklubben genomför kurser och utbildningar på flera olika nivåer inom fjällkunskapsområdet. Vi utbildar och examinerar fjälledare i fjälledarnormen. 

Våra aktiviteter

Våra aktiviteter

Bästa sättet att träffa andra som också brinner för friluftsliv och fjäll. Vandring, skidåkning och aktiviteter både i fjällvärlden och sektionernas närområden. Här hittar du vår aktivitetskalender!

Svenska Fjällklubben tipsar

Vi har platser kvar på Grundkurs Sommar i slutet av Augusti.

Vi har platser kvar på Grundkurs Sommar i slutet av Augusti.

Svenska Fjällklubbens Grundkurs sommar, kurstillfälle  2 i Jämtlandsfjällen 29/8-2/9 2024.

Läs mer

Klubbstämma den 4/5 2024

Klubbstämma den 4/5 2024

Tiden närmar sig för vår klubbstämma den 4/5 2024, klockan 13.00 till 15.30.

Läs mer

Sökes – ansvariga för festival samt sponsring

Sökes – ansvariga för festival samt sponsring

Vi söker två personer som vill hjälpa SFK framåt. 

Läs mer

Fjället 2/2024

Fjället 2/2024

Årets andra nummer av Fjället är nu på väg. Här hittar du innehållsförteckningen.

Läs mer

 

Partners

Hilleberg
Lundhags
Fjällfararnas Gröna band
Fjällfararnas Vita band

english