Skip to main content

Mini-expedition på Bottenviken

Mini-expedition på Bottenviken

I slutet av januari och början av februari beger vi oss till Luleå tillsammans med Stockholmssektionen för en långhelg fylld med spännande och lärorika aktiviteter. Vi vägleds av en erfaren fjälledare med erfarenhet av utbildning och guidning i arktisk miljö. På Bottenvikens is, i ytterkanterna av Luleå skärgård, letar vi packis, färdas med skidor och pulkor, och bor i våra tält under några nätter.

Vid den här tiden på året innebär de korta dagarna och det intensiva mörkret, tillsammans med de ibland extremt låga temperaturerna, att denna tur kommer att erbjuda unika upplevelser. Detta är ett äventyr som kan skapa minnen för livet.

Förslag på resa

Onsdag 29 jan

Kliv på SJ:s nattåg 94 mot Luleå som avgår kl. 18:09 från Stockholm central.

Tåget är framme i Luleå kl. 07:00 dagen efter.

Torsdag 30 jan

Tåget anländer i Luleå på morgonen. Vi kan äta frukost i stan och därifrån tar vi oss med lokalbuss till Brändön.

--- Aktivitetsstart ---

Aktiviteten startar med incheckning på konferensanläggningen på Brändön kort innan lunch på torsdag 30 jan. Efter lunch drar vi ut för övningar på skidorna, och efter middag har vi säkerhetsgenomgång och information inför nästa dag inomhus. Övernattning i våningssängar i stugor vid anläggningen. Både lunch och middag finns att köpa på anläggningen, där var och en står för sin mat själv.

Fredag 31 jan

På morgonen får vi skjuts med skoter ut på isen. Vi tar oss en bra bit från fastlandet till ytterskärgården där vi startar vår tur på skidorna. Vi åker på isen och övernattar i tält.1

Lördag 1 feb

Vi turar på Bottenvikens is! Letar packis, gör övningar och har roligt tillsammans. Övernattning i tält på isen.1

Söndag 2 feb

Det är dags att börja röra sig mot land. När vi kommer till skärgårdens ytterkant får vi återigen transport med skoter ett till Brändön, där vi avslutar vår aktivitet.

--- Aktivitetsslut ---

1 Väderlek, vattenstånd, isläge och temperatur styr aktiviteten i sin helhet vilket innebär att säkerheten alltid prioriteras. Detta innebär att aktiviteten kan förändras i sitt utförande som exempel att platsen för vår startpunkt i skärgården korrigeras eller att boende på isen inte är tillrådligt utan måste ske på en ö.2

2 utan att vara begränsad till exemplen.

 

Förslag på resa

Till Luleå central tar vi oss med lokalbuss för att hinna med nattåget söderut som avgår kl. 17.00 söndagen 2 feb.

Målgrupp

Turen riktar sig till dig som har fjällvana och någon vinterturvana. Du bör ha erfarenhet av skidåkning men den behöver inte vara avancerad.

Pris och vad det inkluderar

Aktiviteten kostar 3900 kr per person. Priset inkluderar en natt inomhus i delat rum med våningssängar, istransport ut till och från Luleå ytterskärgård samt handledning från start till slut av våra ledare. Var vänlig och observera att medlemskap i Svenska Fjällklubben krävs för deltagande på denna aktivitet.

Information inför turen

Inför turen genomför vi ett digitalt informationsmöte där ledarna har möjlighet att meddela viktig information till deltagarna och deltagarna kan ställa frågor.

Utöver det kommer du att bli kontaktad via telefon för kortare personligt samtal när du anmäler dig. Efter att avgiften för turen är reglerad och i god tid innan start, skickas en utrustningslista med rekommenderad samt obligatorisk utrustning framgår. Har du några frågor om utrustning eller om turen i sin helhet? Tveka då inte att kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller telefon 0765677370 (Pall Agust).

Säkerhetsinformation

Turen genomförs utanför vägar och leder på Bottenvikens is, och mobiltäckning kan inte garanteras.1 Samtliga ledare har relevant sjukvårdsutbildning och medför satellitkommunikator. Du är, som medlem i Fjällklubben, försäkrad under turen.

Anmälan via internet

Du anmäler dig genom att fylla i formuläret här: https://forms.gle/1PqKbfeYDhjjFQsi7

Ledare

  1. Páll Ágúst Þórarinsson, Fjälledaraspirant och meteorolog (Sverige), alpin fjällräddare och instruktör i teknisk rep- och lavinräddning med yrkesverksams erfarenhet inom glacier guidning (ICE-SAR, Island).
  2. Stefan Olausson, Examinerad fjälledare och ansvarig för examen hos SFK.

Frågor, kontakta Páll Ágúst i Stockholmssektionens styrelse via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller telefon 0765677370.

1 Väderlek, vattenstånd, isläge och temperatur styr aktiviteten i sin helhet vilket innebär att säkerheten alltid prioriteras. Detta innebär att aktiviteten kan förändras i sitt utförande som exempel att platsen för vår startpunkt i skärgården korrigeras eller att boende på isen inte är tillrådligt utan måste ske på en ö.2

2 utan att vara begränsad till exemplen

Information

Start 2025-01-30
Slut 2025-02-02
Tillgängliga platser 8
Individuellt Pris 3,900 SEK