Jämtlandssektionen
Föredrag: Hur går det för fåglarna i fjällen?
En rik bild- och ljudupplevelse av fågellivet i fjällen. Peter Berglund berättar om fjällens fågelliv, om de olika arternas sång och lockläten samt om inventering och populationsutveckling. Ta chansen att bli inspirerad av några av fjällens mest mångfasetterade invånare.
Dagstur från Vallbo
Välkommen att vara med på en skidtur från Vallbo och upp till Vallbo mosse och terrängen däromkring. En ganska enkel och avslappnad dagstur för de som av olika skäl inte avser göra någon mer avancerad tur. Vi äter medhavd matsäck i ett förhoppningsvis lugnt och soligt läge och troligtvis tänder vi en eld under eftermiddagen och kokar en panna kaffe!
Tälttur från Vålådalen
När dagarna blir längre och man känner solen börja värma är det dags för en tälttur. Vi utgår från Vålådalen och gör en tur som delvis går bortanför lederna. Vädret får avgöra var vi åker och om det blir fint försöker vi göra en liten topptur av något slag.
Snöbivacktur
Kom med och prova på att bygga och bo i snö. Vi startar från Höglekardalen och åker 5–10 km till en lämplig plats där vi bygger skogsigloor (quinzee). Titta här för att få en idé om vad vi ska göra. Denna snöbivacktyp är lätt att göra och man kan med fördel göra den i skogen. Den passar därför bra som ett skydd i dåligt väder. Det blir aldrig så kallt i en snöbivack som i ett tält så denna tur kan passa bra för dig som vill prova att övernatta ute på vintern.
Tälttur Vallbo-Höglekardalen
Turen är planerad att ungefärligt följa rutten för Anarisolyckan 1929 och få bakgrundshistorien till händelsen. Vi skidar via Vattensjöarna och minnesmärket från 1929 innan vi vänder nordost mot Höglekardalen. En tur på strax över 45 kilometer, givet att omständigheterna tillåter. Eftersom dagsljuset vid den här tiden på året bara är drygt 7–8 timmar så hoppas vi på hjälp från fullmånen som inträffar under turen.
Årsmötet 2023
kommer att äga rum på för Jämtlandssektionen klassisk mark: Höglekardalen. Det var tidigt så att många turer och kurser startade från just Höglekardalen eftersom det fanns en närhet till Östersund varifrån de flesta deltagarna kom ifrån och dessutom för att det finns bilväg till mycket fjällnära terräng. I det sammanhanget kom ”Dollys” som vi kallade stället att bli en central punkt med sitt utbud av fika/mat – och för sin färgstarka ägares skull! Nu finns inte ”Dolly” kvar på stället men nya ansikten driver anläggningen vidare i hennes anda. Och stället heter numer Höglekardalens Fjällhotell och har fortsatt trevliga ägare.
Fjällsäkerhetsseminarium del 2
Välkommen till att lära och diskutera om fjällsäkerhet i Fjällklubbens regi. Utgående från en riskanalys relevant för den svenska fjällvärlden går vi igenom och reflekterar över vilka kunskaper, färdigheter och utrustningsaspekter som är viktiga att beakta när du ger dig ut på fjälltur, i grupp eller ensam.
Fjällsäkerhetsseminarium del 1
Välkommen till att lära och diskutera om fjällsäkerhet i Fjällklubbens regi. Utgående från en riskanalys relevant för den svenska fjällvärlden går vi igenom och reflekterar över vilka kunskaper, färdigheter och utrustningsaspekter som är viktiga att beakta när du ger dig ut på fjälltur, i grupp eller ensam.
Förvintertur till Stensdalen
Klubbens klassiska helgtur går från Vålådalen till Stensdalsstugorna – på skidor eller till fots utifrån före. På plats i Stensdalen sker övernattning i stuga eller tält. Nästa dag återvänder vi till Vålådalen via leden eller annan rutt beroende på föret.
Svårighetsgrad: 3 av 5.
Sista anmälningsdag 5 december. Max 10 deltagare. Frågor om turen, utrustning och anmälan: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 070-236 98 50.
Svenska Fjällklubbens fjällmiljöarbete
Svenska Fjällklubbens fjällmiljöansvarige Ulf von Sydow kommer och berättar om klubbens fjällmiljögrupp och vilka frågor man arbetar med i gruppen. Genom gruppen bedrivs ett påverkansarbete där Fjällklubben tar ställning i olika fjällmiljöfrågor. Kvällen bjuder in till frågor och diskussion kring ämnet.
Plats: Östersund Arena, Teorisalen.
Tid: kl 18.30–ca 20.30. Klubben bjuder på fika i pausen.
Sista anmälningsdag 25 november. Anmälan: Benny Öwre, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 070-554 59 58. Uppge eventuell specialkost för fika vid anmälan.
Hösttältvandring
I oktober känner vi hur vintern närmar sig. Mörkret kommer tidigare på kvällarna, marken är täckt av
vissnade löv och luften är mättad av fukt och jorddoft. Topparna lyser av nysnö. Vi gör en tur från
Nulltjärn i Vålådalen, rundar Kyrkstensfjället, går ner i Storstensdalen och tillbaka till Nulltjärn via
Stensdalsstugorna. Utrustning för tältvandring utanför lederna. Tänk på att det är lite kallare än på
sommaren och att det bitvis kan vara blött i markerna. Enkla vad förekommer.
Svårighetsgrad: 3,5 av 5
Sista anmälningsdag 9 oktober. Max 6 deltagare. Förmöte, troligtvis digitalt, sker tisdag 11 oktober.
Frågor om turen, utrustning och anmälan: Henrik Andersson, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 073-818 22 84.
Stugtur till Storåsvallen
I våras gjorde klubben ett besök i Storåsvallen, Iglooklubbens stuga som ligger ca 5 km från Handöl. Det visade sig vara ett spännande område att skida runt i och stugan var en mysig och trevlig samlingsplats på kvällarna. Tanken nu är att upptäcka området utan snö, men lite efter att flygfän försvunnit. Även om avstånden, framför allt första dagen till stugan, inte är så långa kan det bli en del utmaningar då upptäckarlusten kommer att vara viktigare än antalet kilometer. Enligt kartan är det inte så gott om stigar i närområdet, men det går säkert att finna lösningar med olika grupper om vi blir tillräckligt många. Stugan har 8 sängplatser och det kommer inte att vara andra än vi i stugan.
I mån av plats är det möjligt att ansluta under lördagen för de som vill, sedan finns alltid tält.
- Samling i Handöl vid gamla gruvan kl 11.00 på fredagen 7 oktober.
- Troligen gör vi en tur på eftermiddagen när vi installerat oss i stugan på fredagen.
- Lördag och söndag ägnas åt turer i omgivningen beroende på väder.
- Stugavgiften ligger på 150 kr/natt för icke medlem i Iglooklubben.
Svårighetsgrad: 3 av 5.
Sista anmälningsdag 3 oktober. Frågor om turen och anmälan: Mats Håkan Lundhag, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 070-325 46 67.
Samiska kulturmiljöer
Anki Solsten från Gaaltije ger en föreläsning om de samiska kulturmiljöerna i fjällvärlden. Hur har samerna historiskt brukat fjällområdena och vilka spår av det kan vi se idag?
Plats: Östersund Arena, Teorisalen.
Tid: föreläsning kl 19.00–ca 20.00. Klubben bjuder på fika från kl 18.30.
Anmälan senast 30 september till Benny Öwre, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 070-554 59 58.
Uppge eventuell specialkost för fika vid anmälan.
Lugn endagsvandring till Vallbo mosse
En dagstur med enkel packning från Vallbo. Samling (efter samåkning?) vid Vallbo Kapell kl 9.00.
Svårighetsgrad: 1,5 av 5.
Frågor och anmälan till Jan Lundhag, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 070-653 97 41.
Årsmötet 2022 i Vålådalen -NY PLATS!
Årsmötet 2022 kommer att äga rum på för Jämtlandssektionen klassisk mark. Det var tidigt så att många turer och kurser startade från just Vålådalen eftersom det fanns en närhet till Östersund varifrån de flesta deltagarna kom ifrån. Och dessutom för att det finns bilväg till mycket fjällnära terräng. Och det ställe vi efter en hel del krångel med öppettiden för säsongen valt ut är Vålådalens Turiststation!
Föreläsning om Fjällräv
Mats Ericson, Taiga Nature & Photo, har på olika sätt varit engagerad i arbetet för att rädda fjällräven ända sedan 1978. Under kvällen kommer Mats visa bilder och berätta om fjällräven ur olika perspektiv. Vi får höra hur fjällrävens utbredning och utveckling sett ut historiskt och hur det ser ut idag.
Skidtur i Höglekardalen
Vi provar på, trots dessa yttersta av Coronatider, att arrangera en trivseldag i Höglekardalen lördagen den 19 mars.
Marstur Jämtlandsfjällen
Turen är en kort långtur med tält i Jämtlandsfjällen. Den är tänkt både som en fin tur i sig men också som en förberedelse för längre turer senare under säsongen.
Skidtur till Storåsvallen
Många har kanske hört talas om Storåsvallen, fast då under namnet Iglooklubbens stuga som ligger ca 5km från Handöl. Då det kan bli en bit att resa för de långväga, och dagarna börjar bli lite längre tänkte jag att det räcker med att vi samlas i Handöl lite senare än vanligt.
Förvintertur till Stensdalen
Vi startar i Vålådalen efter gemensam fika på fjällstationen. Det har inte alltid varit snö särskilt under senare år. Oavsett ger vi oss av. Stuga- eller tältövernattning avgör var och en. Nästa dag återvänder vi till Vålådalen via leden eller annan rutt. Föret avgör.
Adventsträff- Minnesmärken i Jämtlandsfjällen
Runt om i fjällvärlden står det många minnesmärken – en del mer kända än andra. Under kvällens föredrag kommer Anders Hansson, 1:a antikvarie på Jamtli, att ge oss en orientering i vilka minnesmärken som finns och varför dessa tillkommit.
Höstmöte- Fjällräddningen i Jämtland
I takt med att allt fler ger ser sig ut för att testa fjällvandring och andra aktiviteter till fjälls riskerar tillbuden att öka. Vi träffas för höstens första inomhusmöte och får möjlighet att lyssna på Peter Borg, Kommissarie vid Polisen i Östersund och verksamhetsutvecklare för Fjällräddningen. Han kommer att berätta om fjällräddningens arbete, akuta säkerhetsproblem idag och vilka trender vi kan se i aktuella tillbud.
Hösttältvandring i Lunndörrsfjällen
En tältvandring på hösten är alltid en spännande upplevelse, med eller utan snö, kallt eller brittsommar, hård vind eller vindstilla. Vi vet inte men vi anpassar turen efter vädret och våra egna förutsättningar.
Upptaktsträff vid Nulltjärn
Efter Pandemi och andra besvärligheter är det nu dags att ta tag i Jämtlandssektionen igen.
Styrelsen har efter årsstämman friska ambitioner och inbjuder till följande upptaktsträff.
Jämtlandssektionens årsmöte 2020
OBS! Ny lokal - Sporthallen, Östersund (Samuel Permans gata 14) (En klubblokal i Sporthallen).
Förvintertur till Stensdalen
En helgtur till Stensdalsstugan, på skidor eller till fots beroende på snötillgång.
Månljustur
En tur i månljusets sken. Kommer snön tidigt blir det på skidor, annars till fots.
Storslagen fjällmiljö - föreläsning
OBS! Föreläsningen är inställd! Vi återkommer med nytt datum.
Tälthantering
Vill du öva på att hantera ditt tält i hårt väder? Då är detta ett tillfälle för dig.
I Karolinernas fotspår
En skid- och tälttur i Karolinernas fotspår.
Karoliner och konflikter
Vi uppmärksammar Karolinermarschen 300 år med två aktiviteter; en gruppvisning av utställningen ”Karoliner och konflikter” och en vintertälttur i ”Karolinernas fotspår”.
Tälthantering i praktiken
Är du nyfiken på hur man hanterar tält och vill lära dig mer? Då är detta en aktivitet för dig!
Lapplandstur
Vi planerar att göra en tälttur i Lappland i mitten av april för att njuta av vårljuset över alpina toppar och allt längre dagar.
Avfärd på fredag morgon 13 april från Östersund och hemkomst lördag kväll 21 april.
Turen blir i Sarek med start och mål i Kvikjokk. Tidpunkter och startplats är preliminära.
Frågor och anmälan:Robert Onsander, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 070-236 98 50.
Santa Runt
En tur som är lite annorlunda! Vi åker skidor från Vallbo till Lunndörrstugan där vi övernattar.
Söndag morgon åker vi söderut efter Santas branta västsida, rundar densamma och tar österut runt hela massivet tills vi åter styr skidorna mot norr, ungefär i riktning mot Vallbo.
Ner via hemliga vägar till Grönvallens gamla sameviste och tillbaka till Vallbo där vi avslutar turen med en gemensam fika i Östra Vålådalen.
Frågor och anmälan: Mats-Håkan Lundhag, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 070-325 46 67.
Tälttur i Jämtlandsfjällen
Tälttur någonstans i Jämtlandsfjällen på plats som vi kommer överens om. Vi pratar ihop oss om samåkning, tält och köksutrustning. Ta med stighudar för eventuell topptur, den som känner för det.
Datum för turen är preliminärt. Ta kontakt med Henrik i tid.
Frågor och anmälan: Henrik Andersson, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 073-818 22 84
Jämtlandssektionens årsmöte 2018
Vi håller vårt årsmöte 2018 torsdagen den 1 februari kl 19:00.
Plats: Östersunds Arena
Program:
19:00 Sedvanliga årsmötesförhandlingar
19:45 Klubben bjuder på te/kaffe med smörgås
20:00 - 21:00 Utveckling och underhåll av friluftsliv i vårt närområde. Johan Ranbrandt, aktuell med boken "Fjällvandra i Jämtland", berättar om sina erfarenheter och engagemang.
Bjud gärna med presumtiva medlemmar och intresserade vänner!
Anmäl deltagande till Robert Onsander på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 070-2369850.
Välkomna!
Snöljusturen
I januarimörkret syns snöns eget ljus när solen har försvunnit och fullmånen är där. Fötterna förenas med skidorna. Månskuggorna kastar sig långa i kvällningen. Det är tyst och kallt. Fjällsidan inbjuder till snöljustur, morgon som kväll, någonstans i Höglekardalens terräng.
Vi startar på överenskommen tid fredag 26 januari, sannolikt från vägens slut vid Höglekardalen, och åker en eller ett par timmar innan vi sätter upp tälten. På lördagen skidar vi iväg en lämplig sträckning som väder och vilja bestämmer, det kan bli till Dörrsjöarna. På söndag åker vi nöjda hem efter en helgs umgänge med snöljusfjäll och färdkamrater.
Frågor och anmälan: Robert Onsander, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 070-2369850