Bli fjälledare! - Svenska Fjällklubben

english

 • Svenska Fjällklubben
 • Svenska Fjällklubben
 • Svenska Fjällklubben
 • Svenska Fjällklubben
 • Svenska Fjällklubben
 • Svenska Fjällklubben
Svenska Fjällklubben utbildar fjälledare enligt Fjällsäkerhetsrådets norm för utbildning och examination till fjälledare.
Med vår långa erfarenhet av utbildning i fjällen kan vi utlova mycket givande kurser såväl sommar som vinter.

Fjälledarutbildningen är en sammanhållen programutbildning som består av grund- och fortsättningskurs sommar och grund- och fortsättningskurs vinter. Utbildningen avslutas med en särskild fjälledarexamen. 

Förkunskapskraven på respektive delkurs gör att man måste gå kurserna i rätt ordning. Vi genomför inte validering av tidigare erfarenheter och utbildningar, vi väljer istället att fokusera på våra egna utbildningar. Du kan läsa mera om respektive delkurs här nedan. Observera att du kan inte söka enbart till en enskild kurs.

Mellan kurserna skaffar du dig egen ledarerfarenhet (genom att exempelvis anordna turer i Fjällklubben) och personlig färdighetsträning (egna vandringar och turer). När du sedan uppfyller förkunskapskraven för fjälledarexamen ordnar vi med examination enligt Fjällsäkerhetsrådets norm för utbildning och examination av fjälledare.

 Längst ned på denna sida under Dokument hittar du bland annat vår utbildningsplan som beskriver vårt kursutbud i detalj.

 De vanligaste frågorna vi får om fjälledarutbildningen hittar du längst ner på denna sida under FAQ.

Tveka inte att höra av dig om du har några ytterligare frågor, du når oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Här ansöker du om plats till Fjälledarutbildningen


Klicka nedan för att läsa mer om de olika delarna i Svenska Fjällklubbens Fjälledarutbildning

1. Grundkurs sommar

1. Grundkurs sommar

Förkunskapskrav

God vana vid fjällen under sommartid. Erfarenhet av flerdagars (minst två nätter per tur) fjällturer utan färdledare, sammanlagt minst sju tältnätter. Du ska ha deltagit i Första hjälpen-kurs inkl HLR under de senaste två åren. Observera att du som deltagare i fjälledarutbildningen ska ha aktuella kunskaper i första hjälpen och HLR, och du behöver därför förnya dina kunskaper minst vartannat år.

Mål

Utbildningen ska ge fjälledaren nödvändigt omdöme, kunskaper och färdigheter för att kunna leda grupper på sommaren i lågfjällsterräng och längs markerade leder i högfjällsterräng.

Genomförande

Kursen pågår under en vecka, varav tre dagar på fjällstation eller liknande samt fyra dagar ute på fjället med praktisk ledarskapsträning. Kursen avslutas med skriftligt kunskapsprov och utvärdering.

Moment

 • Föreningskunskap
 • Ledarskap i fjällen, 1 dag inne, praktiskt ute
 • Turplanering, fjällteknik, utrustning
 • Sjukvård och fjällräddning
 • Fjällens natur, kultur, väder

2. Fortsättningskurs sommar

2. Fortsättningskurs sommar

Förkunskapskrav

Godkänd på grundkurs fjälledare sommar. God vana vid fjällen om sommaren och god vana vid att vandra. Erfarenhet av att leda fjällturer. Minst två flerdagars fjällturer på sommaren (minst två nätter varje tur). Minst en längre orösad tur på sommaren (minst sex nätter) utan ledare.

Mål

Utbildningen ska ge fjälledaren nödvändigt omdöme, kunskaper och färdigheter för att kunna leda grupper på långa turer i orösad terräng i fjällen under sommartid.

Genomförande

Sju dagars utbildning sommartid i orösad terräng av högfjällskaraktär. De olika kursmomenten övas integrerat under hela kursen. Teoripass inomhus och utomhus. Kursen avslutas med skriftligt kunskapsprov och utvärdering.

Moment

 • Ledarskap i fjällen
 • Turplanering, fjällteknik, utrustning
 • Sjukvård och fjällräddning

3. Grundkurs vinter

3. Grundkurs vinter

Förkunskapskrav

Godkänd på grundkurs fjälledare sommar. God vana vid fjällen under vintertid och vana vid turåkning med turskidor. Erfarenhet av minst tre flerdagars vinterfjällturer utan färdledare (minst två nätter varje tur), sammanlagt minst sju tält/bivacknätter. Du ska ha deltagit i Första hjälpen-kurs inkl HLR under de senaste två åren. Observera att du som deltagare i fjälledarutbildningen ska ha aktuella kunskaper i första hjälpen och HLR, och du behöver därför förnya dina kunskaper minst vartannat år.

Mål

Utbildningen ska ge nödvändigt omdöme, kunskaper och färdigheter för att kunna leda grupper i fjällen på vintern längs markerade leder.

Genomförande

Kursen pågår i en vecka, varav tre dagar på fjällstation eller liknande, fyra dagar fjälltur med praktisk ledarskapsträning. Kursen avslutas med skriftligt kunskapsprov och utvärdering.

Moment

 • Föreningskunskap
 • Ledarskap i fjällen
 • Turplanering, fjällteknik, utrustning
 • Sjukvård och fjällräddning
 • Fjällens natur, kultur, väder

4. Fortsättningskurs vinter

4. Fortsättningskurs vinter

Förkunskapskrav

Godkänd på grundkurs fjälledare vinter. God vana vid fjällen om vintern och god vana vid turåkning med turskidor. Erfarenhet av att ha lett minst två flerdagars (minst två övernattningar varje tur) fjällturer på vintern. Minst en längre orösad tur på vintern (minst sex nätter) utan ledare.

Mål

Utbildningen ska ge nödvändigt omdöme, kunskaper och färdigheter för att kunna leda grupper på långa turer i orösad terräng i fjällen under vintertid.

Genomförande

Sju dagars utbildning vintertid i orösad terräng av högfjällskaraktär. Teoripass inomhus och utomhus. Kursen avslutas med skriftligt kunskapsprov och utvärdering.

Moment

 • Ledarskap i fjällen
 • Turplanering, fjällteknik, utrustning
 • Sjukvård
 • Snö och lavin

5. Fjälledarexamen

5. Fjälledarexamen

Förkunskapskrav

Godkänd på fortsättningskurs fjälledare sommar och vinter för helårsexamen, alternativt fortsättningskurs fjälledare sommar för sommarexamen. Erfarenhet av långturer i orösad terräng sommar och vinter för helårsexamen, alternativt erfarenhet av långturer i orösad terräng sommar för sommarexamen.
Du behöver också genomföra en sjukvårdsutbildning om minst 30 timmar. Utbildningen skall vara maximalt tre år gammal vid tidpunkten för din examen. Godkänd på lavinkurs motsvarande minst Svelav Pro 1 anordnad av Sveriges lavinutbildningar för helårsexamen.
Samtliga 16 moment i loggboken godkända. Har loggboksfört minst 10 dagar ledarskapsträning och minst 60 dagar personlig färdighetsträning.

Mål

En examinerad fjälledare ska ha nödvändigt omdöme, kunskaper och färdigheter för att kunna leda och planera längre turer i fjällen på sommaren och vintern alternativt enbart sommaren i såväl rösad som orösad terräng. Fjälledaren uppfyller efter examination kraven i Fjällsäkerhetsrådets grundläggande norm för utbildning och examination till fjälledare. För helårsexamen även med kompletterande del vinter.

Genomförande

 • En dag gemensam planering och förberedelser.
 • Fyradagarstur vinter, med bedömning av ledarskap, teknisk färdighet under hela turen för helårsexamen. 
 • Fyradagarstur sommar, med bedömning av ledarskap och teknisk färdighet under hela turen för sommarexamen.
 • En dag teoretiskt prov och utvärdering.

Kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Bli kursledare

Vill du bli kursledare för Svenska Fjällklubbens Fjälledarutbildning?

Är du en god pedagog med lång erfarenhet av att leda andra människor i fjällen?

Svenska Fjällklubbens Fjälledarutbildning anordnar 4-5 kurser per år. Vi har ett omfattande utbildningsmaterial, en väl fungerande pedagogisk modell och inarbetad kursadministration.

Vi utbildar våra egna kursledare på vår kursledarkurs.

Anmäl ditt intresse att vara kursledare på Svenska Fjällklubbens Fjälledarutbildning. Därefter kommer du bli kontaktad av oss.

Anmälan kursledare

Dokument

FAQ - Vanliga frågor och svar

Vad kostar utbildningen?

Vår Fjälledarutbildning vänder sig till dig som är medlem i Svenska Fjällklubben, där varje delkurs kostar 7000 kronor. För Sommar grundkurs är kostnaden 7500kr. Då ingår den tidigare anmälningsavgiften för att deltaga i fjälledarutbildningen.

Kan man gå fortsättningskurs utan att ha gått grundkurs?

Nej, vi har tagit bort den möjligheten för att få högre kvalitet på våra kurser. Även den mycket erfarna får ut mycket av våra kurser oavsett nivå.

Måste man gå flera kurser för att få en fjälledarexamen?

Ja, eftersom vi inte längre validerar och dessutom har ändrat förkunskapskraven på kurserna så behöver du gå våra fyra kurser för att kunna bli helårsexaminerad. Dessutom behöver du på egen hand gå en sjukvårdsutbildning om minst 30 timmar. Utbildningen ska vara maximalt tre år gammal vid tidpunkten för din examen. Minimikrav på kursinnehåll kan du se docxHÄR.  

Siktar du på en helårsexamination ska du även gå "SveLav Pro1", en grundkurs i lavinsäkerhet för för yrkesmässigt arbete i lavinterräng, Väljer du att bara ta "sommarexamen" är det grundkurs sommar och fortsättningskurs sommar som gäller, samt att du genomfört en sjukvårdsutbildning enligt ovan.

Får man någon packlista?

Nej, eftersom vi utbildar ledare utgår vi ifrån att du har tillräckligt mycket egen erfarenhet för att kunna bedöma vad som behöver vara med på en vanlig fjälltur. Vi håller dock på att ta fram en säkerhetsutrustningslista som du som deltagare på våra kurser kommer att få ta del av när den är klar.

Får jag ta med mig min hund på kursen? Den är alltid med mig ute och van vid fjället.

Nej, det är inte tillåtet att ta med sig hunden (eller annat husdjur) på våra kurser. Anledningarna till det är att det dels kan finnas allergiker bland deltagarna eller våra kursledare, dels kan det vara någon som är hundrädd. Dessutom vill vi att du som deltagare har fullt fokus på kursen och dess olika moment.

Hur får man tag i en loggbok?

Du får loggboken när du går grundkurs sommar. Vi säljer inte eller delar ut loggböcker för annat ändamål än vår egen fjälledarutbildning.

Hur jobbar ni med säkerhetsfrågor på Fjälledarutbildningen?

Svenska Fjällklubben har en säkerhetsplan och vi genomför en riskbedömning inför varje kurs.
Potentiellt riskfyllda utbildningsmoment analyseras noga och åtgärdas för att minimera och om möjligt undanröja onödiga risker.
Våra kursledare och våra deltagare har aktuell HLR- och första hjälpen-utbildning och vi har med oss sjukvårdsmaterial anpassat till verksamheten.
Vi samlar in anhöriguppgifter på våra deltagare. Vi planerar för att slippa det otänkbara och står redo om något händer! 

 

 

Bli medlem

Bli medlem

Alla är välkomna att bli medlem i Svenska Fjällklubben. Våra medlemmar delar ett intresse för fjällen och friluftsliv.
Bli medlem du också! Om du tecknar medlemskap nu så gäller det hela 2024. 

Kurser & utbildning

Kurser & utbildning

Svenska Fjällklubben genomför kurser och utbildningar på flera olika nivåer inom fjällkunskapsområdet. Vi utbildar och examinerar fjälledare i fjälledarnormen. 

Våra aktiviteter

Våra aktiviteter

Bästa sättet att träffa andra som också brinner för friluftsliv och fjäll. Vandring, skidåkning och aktiviteter både i fjällvärlden och sektionernas närområden. Här hittar du vår aktivitetskalender!

Svenska Fjällklubben tipsar

Klubbstämma den 4/5 2024

Klubbstämma den 4/5 2024

Tiden närmar sig för vår klubbstämma den 4/5 2024, klockan 13.00 till 15.30.

Läs mer

Sökes – ansvariga för festival samt sponsring

Sökes – ansvariga för festival samt sponsring

Vi söker två personer som vill hjälpa SFK framåt. 

Läs mer

Fjället 1/2024

Fjället 1/2024

Årets första nummer av Fjället är nu på väg. Här hittar du innehållsförteckningen.

Läs mer

Fjället sedan 1956

Fjället sedan 1956

Missa inte att läsa om vår medlemstidning Fjällets utveckling sedan starten 1956.

Läs mer

 

Partners

Hilleberg
Lundhags
Fjällfararnas Gröna band
Fjällfararnas Vita band

english