Fjälledare Grundkurs #1 vinter 2024-Fjälledarutbildning - Svenska Fjällklubben

english

  • Svenska Fjällklubben

Fjälledare Grundkurs #1 vinter 2024

Fjälledare Grundkurs #1 vinter 2024

Grundkurs vinter 2024 kommer att hållas i Sälen mellan den 10/3-16/3 2024. 
Kursen börjar men en dag inomhus då vi går igenom teori och förberedelser innan vi ger oss ut på fjället i cirka fyra dagar. 
Efter dagarna på fjället återvänder vi till konferens lokalen för att  skriva teoriprov, duscha och förbereda oss för att sova inomhus på anläggningen.  

Förkunskapskrav
Godkänd på Grundkurs fjälledare sommar. God vana vid fjällen om vintern och god vana vid turåkning med turskidor. Erfarenhet av minst tre flerdagars vinterfjällturer utan färdledare (minst två nätter varje tur), sammanlagt minst sju tält/bivacknätter. 

Du förväntas vara självgående och ha kompetens att hantera följande uppgifter: uppsättning av tält, skidåkning i varierad terräng, användning av kök och matlagning, förmåga att välja rätt klädsel beroende på aktiviteten samt kunskap och färdigheter som krävs för att aktivt delta i kursmodulen. Om du har några frågor eller reflektioner om dessa krav, tveka inte att kontakta antingen utbildningsansvarig eller ansvarig för den specifika kursmodulen för ytterligare information eller vägledning.

En del arbetsuppgifter kräver användning av dator, och för att utföra dessa behöver du ha grundläggande kunskaper i programmen Word och Excel. Dessa grundläggande färdigheter innefattar att du kan skriva text i förutbestämda mallar, infoga (eller klistra in) bilder i de befintliga mallarna samt markera rutor med olika färger i de förutbestämda mallarna.

Du ska ha deltagit i Första hjälpen-kurs inkl HLR under de senaste två åren. Observera att du som deltagare i fjälledarutbildningen ska ha aktuella kunskaper i första hjälpen och HLR, och du behöver därför förnya dina kunskaper minst vartannat år. OBS,

Fjälledaraspiranter som påbörjat sin utbildning före sommaren 2023:

Om du har påbörjat din fjälledarutbildning med SFK innan sommaren 2023, har du möjlighet att avsluta din utbildning enligt de tidigare reglerna. Det innebär att du har möjlighet att ta din helårs- eller sommarexamen enligt de befintliga kraven fram till och med januari 2025. Detta ger dig gott om tid att slutföra din utbildning enligt de äldre riktlinjerna.

2. Fjälledaraspiranter som inte har slutfört någon kursmodul de senaste 24 månaderna:

Om du är en fjälledaraspirant som inte har slutfört någon kursmodul med SFK inom de senaste 24 månaderna, uppmanas du att ta kontakt med utbildningsansvarig. Detta beror på att det har skett förändringar i utbildningen, och det kan finnas behov av att anpassa din utbildningsplan för att uppfylla de nya kraven och riktlinjerna.

3.  Fjälledaraspiranter som påbörjat sin utbildning sommaren 2023 eller senare:

Om du har startat din fjälledarutbildning sommaren 2023 med SFK eller senare, omfattas du av de nya reglerna i sin helhet. Detta innebär att du måste följa de uppdaterade riktlinjerna och kraven för att slutföra din utbildning och ta examen.

Sammanfattningsvis är det viktigt att känna till det exakta datum då du startade din fjälledarutbildning eftersom detta kommer att påverka vilka regler och krav som gäller för dig. Om du är osäker på hur de nya reglerna påverkar din utbildning, är det alltid bäst att kontakta utbildningsansvarig eller examensansvarig hos SFK för att få ytterligare vägledning och klarhet.

Anmälan:
Du anmäler dig genom att fylla i formuläret på webben
Efter att du blivit antagen till kursen bekräftar du din anmälan genom att betala in kursavgiften på 7000 kr SEK till Bankgiro 5330-0075, eller via Swish till 1231879261. Ange Vinter grundkurs A1 2024
Detta ska ske senast två veckor efter att du blivit antagen.

Sista anmälningsdag 31/1 2024

18-års gräns gäller på våra kurser.

Då det är stor efterfrågan på kurserna, rekommenderar vi att du anmäler dig så snart som möjligt.

Du har 14 dagars ångerrätt när du bokar en kurs via nätet.

Du har rätt att avboka kursen fram till kursstart med då gäller följande regler:
Fram till två månader innan kursstart återbetalas 50% av kurskostnaden, därefter sker ingen återbetalning.

Om du måste avboka kursen på grund av omständigheter utanför din kontroll, exempelvis sjukdom, hänvisar vi till dina försäkringar.

Det är frivilligt för kursarrangören att erbjuda ombokning till kommande år eller till annan kurs. Du kan inte kräva att få omboka, men det finns alltid möjlighet till förfrågan om detta.

Vi återkommer så fort vi kan med besked om du har fått plats på kursen eller inte. Välkommen med din anmälan!

 

Försäkring
Alla är försäkrade under kursen.

Kurslitteratur
Instuderingsuppgifter skickas ut i god tid innan kursen. Innan kursstart förväntas du ha läst föreslagen kurslitteratur, som du får bekosta själv.  genomfört instuderingsuppgifterna samt ev. praktiska övningar. Litteratur lista distribueras i samband med antagning

Ledare
Stefan Olausson

Eva Söderström

Övrig info
Plats:
Sälen
När:  10/3-16/3 2024
Boende: 2 nätter inne i flerbäddsrum och övriga nätter i eget tält.
Transport:
Turinfo: Vi rör oss under och över trädgränsen. Du ska klara av att förflytta dig och din utrustning minst 10 km per dag i kuperad terräng. All förflyttning sker på turskidor.
Packlista: Vi anser att du som blivande fjälledare själv ska kunna avgöra vilken utrustning du behöver för turen/kursen. Kursledningen tillhandahåller därför ej en fullständig packlista. En komplett lista över obligatorisk utrustning erhålls efter bekräftad plats på kursen.
Min antal: 6
Max antal: 16
Pris: 7000 kr (SEK) (Medlemsskap i Svenska Fjällklubben är obligatoriskt) Är du inte medlem kan du ansöka HÄR. Priset inkluderar boende de två nätter vi bor inomhus, samt kostnader för den utbildning som genomförs. Priset inkluderar inte mat, ev. hyra av nödvändig utrustning, transport till och från kursen mm.

Mobiltäckning
Området vi genomför övningarna i har endast sporadisk mobiltäckning. För täckningskarta se respektive mobiloperatör.

Varmt välkomna hälsar

Svenska Fjällklubben

 

Detaljer

Startar 2024-03-10 8:00
Slutar 2024-03-16 12:00
Pris 7000 SEK

Det går inte längre att anmäla sig men skicka ett mail och dubbelkolla ifall det finns någon lucka!

 

Partners

Hilleberg
Lundhags
Fjällfararnas Gröna band
Fjällfararnas Vita band

english