Praktiska Vinterfjällskursen 2019 - Fulltecknad! - Endast reservplatser-Kurser - Svenska Fjällklubben
  • Svenska Fjällklubben

Praktiska Vinterfjällskursen 2019 - Fulltecknad! - Endast reservplatser

Praktiska Vinterfjällskursen 2019 - Fulltecknad! - Endast reservplatser

Svenska Fjällklubbens Praktiska Vinterfjällskurs 2019

Grundtanken med kursen är att man ”lär genom att göra” och att kunskapen då växer när man tillsammans med andra genomför ett nytt moment på fjället. Med den ökade kunskapen kommer också en stilla glädje över att du tillsammans med fjällkamraterna har tagit ett steg till mot större frihet och mer trygghet. Bara den som själv har satt upp tältet efter en dag på skidor i kall snålblåst vet vilket välbefinnande som väntar när man sitter i tältet och äter varm mat och känner hur värme och skön avslappning sprider sig i kroppen. Ett viktigt mål med kursen är att flytta komfortgränsen, flytta gränsen för under vilka omständigheter man kan slappna av och ha det bra. På det sättet öppnas nya möjligheter för minnesvärda och säkra fjällturer.

Den här kursen är även mycket användbar om du planerar att gå vidare och utbilda dig till examinerad fjälledare sommar- och/eller vintertid enligt fjälledarnormen.


Kursupplägg
Kursen är upplagd i två delar, del ett börjar i december(2018) där du förbereder dig själv genom att läsa in dig på kurslitteraturen. Via mail får du stöttning av kursledarna kring ditt utrustningsbehov och övriga frågor.
Observera att du sannolikt inte behöver köpa in all utrustning som behövs under kursen. Låna istället ihop så mycket som möjligt från vänner och bekanta. Vi inom kursledningen kommer försöka hjälpa till att förmedla utlåning av utrustning som deltagare ev saknar.

Del två i utbildningen börjar på ankomstdagen vid STF Storliens fjällgård. Här kommer vi träffas och gå igenom de sista sakerna innan vi beger oss ut på fjället för att praktiskt öva på kurslitteraturens innehåll. Vi genomför en fyradagars tälttur i februari under säker ledning av erfarna ledare. Utgångspunkten är planerad till STF Storliens Fjällgård men kan komma att ändras beroende på var snön lägger sig bäst under kommande vinter. Notera att kursen inte bygger på långa transportsträckor utan att öva på de moment som gör vintertältning till en säker och trevligt upplevelse.


Färdledaraspiranter
Är du på väg att examinera dig enligt fjälledarnormen och behöver praktik, är du välkommen att anmäla dig som Färdledaraspirant. Självklart betalar du i det läget ingen avgift.


Viktig information
Förkunskap: Du skall ha tältat i fjällmiljö under barmarksäsong samt ha vistats på fjället på vintern. Du ska kunna förflytta dig själv och din packning på skidor utan problem. Du ska även ha så pass bra grundkondition att du orkar förflytta dig och din utrustning utan problem.
Plats: Området kring Storvallen, Jämtland (Platsen är preliminär och kan komma att ändras pga förändrade väderförhållanden)
När: Kursen startar kl 09:30 14/2 vid STF Storliens fjällgård entré och slutar 17/2 kl 16:00 på STF Storliens fjällgård. (Start och sluttider kommer anpassas efter tåg/buss tidtabeller)
Boende: Vi bor i tält under hela kursen, deltagarna kommer delas in i tältlag.
Transport: Vi kommer hämta upp deltagare som anländer till Storliens tågstation. I övrigt bokar var och en sina egna biljetter alt åker bil.
Turinfo: Preliminärt kommer vi röra oss i området sydväst om STF Storliens fjällgård utifrån rådande väder och snöläge.
Distans: Fokus kommer att vara att vi ska lära oss så mycket som möjligt, sträckorna vi färdas kommer därför anpassas efter detta och den totala distansen kommer vara ca 20 km fördelat på 4 dagar.
Packlista: Packlistan kan hittas under följande länk ---> Packlista
Minsta antal deltagare: 8
Max antal deltagare: 18
Pris: 2000 kr för medlemmar i Svenska fjällklubben, icke medlemmar betalar 2300 kr (exkl. egna resekostnader och mat under turen). Inbetalningsinstruktioner fås efter anmälan.
Anmälan: Anmälan sker till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Anmälan är bindande, anmälningsavgift på 500 kr betalas in vid anmälan. Resterande belopp betalas in senast 19/11.
Avbokning: Avbokning kan göras fram till 19/11 utan kostnad, efter detta datum och fram till och med 31/1 betalas allt utom 500 kr tillbaka. Därefter krävs läkarintyg för återbetalning av avgift förutom 500 kr.
Försäkring: Försäkring ingår för samtliga deltagare under kursen dock är det alltid bra att se över sin egen olycksfallsförsäkring innan man ger sig ut.
Kurslitteratur: Vi kommer använda Lars Fält´s “Uteliv på vintern”, denna ingår i kursavgiften och kommer skickas ut efter kursstarten i december. Vill man läsa mer på egen hand kan vi även rekommendera följande bok. Alen & Mike´s Really cool Backcountry ski book. ISBN: 978-0- 7627-4585- 2
Mobiltäckning: Mobiltäckning är sporadiskt och inget man skall räkna med.
Ledare: Robin Johansson, 0705-120707, Fjälledare enligt fjälledarnormen
Sandra Wahlqvist, 0739-190925, Fjälledare enligt fjälledarnormen

Varmt välkomna hälsar

Svenska Fjällklubben Jämtland

Detaljer

Startar 2019-02-14 9:30
Slutar 2019-02-17 16:00
Dela gärna!

Följ Svenska Fjällklubben

Följ Svenska Fjällklubben på Facebook Följ Svenska Fjällklubben på Instagram

Partners

Hilleberg
Lundhags
Fjällfararnas Gröna band
Fjällfararnas Vita band