Sol eller snöstorm på fjället-Stockholmssektionen - Svenska Fjällklubben

english

  • Svenska Fjällklubben

Sol eller snöstorm på fjället

Sol eller snöstorm på fjället

Kurslitteratur är Håkans nyligen utkomna bok  ”Sol eller snöstorm på fjället” utgiven av Svenska Fjällklubben. Kursen är helt omarbetad med moderna hjälpmedel och boken kompletterad med betydligt fler bilder samt en del övningar i bl.a. i molnkunskap och att tolka väderprognoser. Vi hoppas även på lite riktiga moln på himlen som vi kan studera och kommentera. Håkan, kursledare även nu, är numera pensionerad från SMHI där han verkade i många år och hans röst kunde ofta höras i radions väderleksutsikter.

Omdömen från tidigarer kurstillfällen med SFK visar att kursen hade en oväntat hög nivå eller var ganska vetenskaplig, men också intressant.  Meteorologi är inte lätt. Erfarenheter från tidigare fjällväderkurser och som kursledare 20 år i flygmeteorologi vid Norrköpings flygskola bekräftar detta. Det går inte att förstå fjällmeteorologi utan några kunskaper i meteorologi. Därför inleds kursen med lite vanlig väderlära för att övergå alltmer i fjällets väder.

Det är önskvärt att deltagarna i förväg har läst boken, det blir då lättare att förstå och att ställa frågor. 

OBS! Kapitlen om laviner och klimatet i fjällen har skrivits av externa experter och ingår ej i kursen. De sista kapitlen, med regional meteorologi, får bara begränsat utrymme underkursen. 

Meteorologi är roligt. Med lite kunskaper kan du förstå vädret bättre även i hemmaterrängen.

Kursboken går att beställa via Stockholmssektionen. 200 kr + porto, alternativt upphämtning i klubblokalen. Kontakta Ann Hillgren, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
(Betalning till SFK:s swishkonto.)

Praktisk information:

Lunch i köket i anslutning till vår Klubblokal. Kursdeltagarna tar själva med sig lunchmaten, som kan värmas på spis eller i mikrovågsugn.

Fikapauser: Kaffe och te finns i lokalen, men lagas till gemensamt av kursdeltagarna.

Anmälan sker via denna länk: https://forms.gle/rQfgUuwR12SNWcVz7

Frågor: Ann Hillgren, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. / 070-566 97 37

OBS! Uppgifter om inbetalning av kursavgift till Fjällklubbens Stockholmssektion får du först när du anmält dig och fått bekräftelse på att du fått en plats på kursen.

Välkommen!

Detaljer

Startar 2024-09-28 9:00
Slutar 2024-09-29 14:30
Pris 300 SEK
Plats Klubbrummet
 

Partners

Hilleberg
Lundhags
Fjällfararnas Gröna band
Fjällfararnas Vita band

english