Skip to main content

Medlemsmöte (digitalt) Sektion Väst

2025-04-09 19:00 -20:30

Vi bjuder in alla medlemmar till ett möte där vi samlar in idéer på kommande aktiviteter, för hösten och framåt. Alla sorters inspel är välkomna, konkreta idéer och mer allmänna önskemål. Det kan handla om vandringar, föredrag, andra sorters träffar, osv. De som inte har tid att vara med på mötet kan också mejla in förslag i förväg.

Du kan delta förutsättningslöst på mötet, du behöver inte ta på dig något ansvar för aktivteterna. Men vi söker också dem som är villiga att dela på ansvar för någon aktivitet. Det brukar vara givande och roligt att vara 2-3 personer som tillsammans planerar t ex en vandring för klubben.

Detta möte blir digitalt på Zoom, länk skickas ut till dem som anmäler sig. Vill du hellre komma och träffas fysiskt har vi då och då klubbträffar, och andra aktiviteter.

Tid: onsdag 9 april kl 19.00-20.30

Anmälan, förslag och annat mejlas till:

hagstedt @ bahnhof.se  (ta bort mellanrummen i adressen)

Vandring på Visingsö

2025-04-12

Välkomna på en blandning av naturvandring och kulturhistorisk vandring på ca 14 km.

Preliminär samling vid färjan som går kl 9.30

Mer info kommer snart!

Fotoexkursion Tofta

2025-05-04 9:00 -16:00

Obligatorisk anmälan till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Den 4 maj kl 09.00 – ca 16.00 träffas vi ute på Tofta naturreservat för en fotoexkursion. Medtag kamera (åtminstone mobilkamera) och matsäck.

Området ger en del, om än i mindre skala, liknande förutsättningar som fotograferandet i våra fjälltrakter. Dvs rent visuellt kan vi relatera ganska mycket till samma förhållningssätt och göra klart för oss vilka möjligheter jag har att påverka det visuella uttrycket utifrån olika motivområde.

Vi ägnar oss bl.a åt:

  • Komposition gällande såväl landskapsfotografi som objektfotografi(människor, djur, växter) och kombination av dessa.
  • Artfotografi och dess förutsättningar
  • Ljus, mörker, färger, färgtoner, kontraster osv.
  • Hur påverkar kameralinsens(objektivets) sk brännvidd bildintrycket.
  • Skärpa och oskärpa (fokusoskärpa, rörelseoskärpa, skakningsoskärpa)
  • Närbildsfotografering
  • Rörliga motiv vs orörliga och ”stillsamma” motiv
  • Olika kamerautrustningars möjligheter och begränsningar

 

PS! Meddela om samåkning önskas. Vi försöker ordna detta om så är möjligt.

Vägbeskrivning:

Karta Tofta

 

 

Vandring på Nordkoster

2025-05-25

Obligatorisk anmälan till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I kosterhavets maritima nationalpark ligger denna västliga pärla som bjuder på landskapsvariation och artrikedom utöver det vanliga. Saltstänkta mjuka klipphällar, magiska sandstränder, klapperstensfält, kohagar, vackra skogspartier, vidunderlig utsikt från Kosters fyrar och ett ”ö-lugn” bidrar till vandringsupplevelser som brukar tilltala även de inbitna vandringssjälarna.

Gå gärna in via nedanstående länk om du vill veta mer:

https://www.vastsverige.com/stromstad/leder/vandra-pa-nordkoster/

Vi kommer röra oss på lite större områden än vad de utmärkta lederna gör så sträckan kommer att bli längre än de på kartan utmärkta, men vi kommer att kunna ta god tid på oss att ”insupa” den härliga naturen som ön består av. För fjällvandrande entusiaster kommer möjligen också badtemperaturen att kännas överkomlig.

Ordentlig matsäck rekommenderas förstås och ett litet tips kan vara att ta med kikare då tex säl är ett ganska vanligt inslag på kobbarna utanför ön.

 

OBS! Båttidtabellen för Kosterbåtarna angivet datum finns ännu inte tillgänglig då sommartidtabellen börjar gälla den 19/5 så vi återkommer med exaktare tider och samlingsplats så fort vi kan ta del av dessa. Räkna med att ta en båt från Strömstad runt 10 tiden och åter resa från Nordkoster förhoppningsvis vid 18 tiden.

 

Fjällvandring - Kamrattur i augusti

2025-08-04 - 2025-08-12

7 dagars tälttur Katterjaure-Björkliden

 

Datum: Samling Måndagen em 4 augusti Katterjaurestugan. Vandring 5 - 11 augusti. Hemfärd 12 augusti.

 Karsavagge2

Med utgångspunkt SFK´s stuga i Katterjaure tar vi oss via Hoiganvággi-Gorsavággi-Latnjavággi-Låktatjåkko till Björkliden där vi avslutar turen. Om väderlek och tid tillåter kommer vi att lägga in en dagstur upp till Gorsajökeln alternativt upp till sjöarna öster om Vuoiddasjökeln. Svårighetsgrad: Några sträckor med kraftig kupering samt något större vad beroende på aktuellt vattenstånd.

 Huvkim1

I augusti kommer vi att göra en sk kamrattur i fjällområdet mellan Riksgränsen och Björkliden enligt förslaget som i stora drag är beskrivet enligt ovan och täcks till 95% av Calazos kartblad ”Abisko-Riksgränsen 1:25 000”. Lite mer specifikt kommer vi att vandra på höjder från ca 700 möh - ca 1200 möh där den kraftigaste stigningen är (i intervaller) från Kårsavaggestugan och upp till Låktatjåkko fjällstation. Förutom denna stigning är det en kortare bergspassage söder om Gátterjávri och stigningen upp från sydöstra Hoiganvággi som får räknas som de något mer krävande partierna. Det krävs ingen klättring men normal kondition då några partier ändå är relativt fysiskt krävande.

Förutom i Hoiganvággi går vandringen på markerad led eller stig. I Hoiganvággi går vi i obanad men relativt lättvandrad terräng på ca 800 möh. Det är en vacker dalgång, som trots sin närhet till de större vandringslederna inte är så välbesökt.

 Hoiganjavri1

Lite bra att veta för övrigt:

  • Det här är en kamrattur. Alla har samma ansvar som när vi går själva, men gör det utifrån att det är kul att göra det tillsammans.
  • Vi som har planerat rutten har mycket positiv erfarenhet av området och har vandrat sträckorna förut och det går självklart att höra av sig till oss inför vandringen om det finns frågor.
  • Alla deltagare ombesörjer själv resan till och från vandringen
  • Tid och längd på dagsträckor (ca 8-13 km beroende på terräng) betraktar vi som anpassade till ett tempo som skall kunna fungera för alla med hyfsade fysiska förutsättningar.
  • Det krävs proviant för hela turen. Låktatjåkko fjällstation och i Björkliden är de enda ställena som har mat att erbjuda. PS! I Katterjåkk finns inte längre någon butik att proviantera i.
  • Förutom i SFK´s stuga (som vi bokat) vid samlingsplatsen kan det finnas möjlighet till övernattning i Kårsavaggestugan och på Låktatjåkko fjällstation. Det är dock små stugplatser med begränsat antal bäddar.
  • Vi rekommenderar vandringsstavar i utrustningen då vadet vid Kårsavaggestugan även vid lågt vattenflöde är relativt brett och tenderar att bli en aning slipprigt och halt.

 

Till sist ett tips: Att boka tågbiljetter till och från Norrbottensfjällen kräver som många vet en speciell vaksamhet. Det gäller att vara ute i så god tid som möjligt (men ibland blir biljetterna inte tillgängliga förrän sent inpå).

 

Kontaktperson för bokning (så tidigt som möjligt, helst före 1 juni) och frågor:

Thomas Schön
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0722260319

Vid frågor även:
Fredrik Hagstedt
0768196734

 Vuoiddasjokeln1Lakta Bjorkliden1